Wat is het verschil tussen likeur en likorette?

Gepubliceerd op 1 maart 2023 om 19:39

Likeuren zijn een zeer grote groep alcoholische producten. Het aantal regels waaraan de productie van likeuren moet voldoen is beperkt, waardoor bijna alle ingrediënten en bereidingswijzen gebruikt kunnen worden. In de basis is likeur altijd zoet. Dit is logisch, want een drank is pas een likeur als het minimaal 100 gram suiker per liter bevat. Een maximum hoeveelheid suiker is niet vastgesteld, waardoor likeuren onderling nog enorm kunnen verschillen qua zoetheid. Likeuren zijn goede ingredienten voor cocktails maar kunnen, mits van goede kwaliteit, ook prima puur genuttigd worden. Bijvoorbeeld als aperitief of digestief.

 

Hoeveel alcohol bevat Likeur en Likorette?

Ook de basis waarop likeuren gemaakt kunnen worden loopt uiteen. De wet stelt dat een likeur minimaal 15% alcohol moet bevatten maar vermeld niet waar deze alcohol vandaan moet komen. Er kan gebruik gemaakt worden van neutrale graanalcohol, jenever, whisky, brandewijn (bijvoorbeeld cognac) of wat er maar voor handen is. Een bekende likeur op basis van cognac is bijvoorbeeld Grand Marnier.

Wanneer een drank minder dan 15% alcohol bevat maar verder wel aan de regels van likeur voldoet dan wordt het een likorette genoemd.

Om een ‘creme’ likeur genoemd te worden (bijvoorbeeld creme de cassis, niet te verwarren met cream) dient er minimaal 250 gram suiker per liter in de likeur te zitten.

Hoe word likeur/likorette gemaakt?

Productieproces

Er zijn verschillende manieren om likeuren te maken.

Extract

De meest simpele manier van likeur maken is werken met extracten. Met de juiste extracten is het slechts een kwestie van blenden van smaken tot de gewenste balans gevonden is. Het is echter niet de meest ambachtelijke of natuurlijke manier. Zeker wanneer de extracten niet natuurlijk geproduceerd zijn maar op basis van smaakstoffen.

Maceratie

Door kruiden, fruit of andere smaakmakers een bepaalde tijd op alcohol te laten weken geven ze hun smaak af. Het lastige is dat de optimale tijd die de maceratie in beslag neemt heel erg afhankelijk is van het product wat er gebruikt wordt en het resultaat dat men voor ogen heeft. Een mooie likeur maken met een gebalanceerde smaak wordt zo een stuk ingewikkelder dan het lijkt.

Distillatie

Wanneer er een maceraat gemaakt is wordt dit geblend met andere maceraten van verschillende kruiden of fruitsoorten. Deze blend kan hierna nog een keer gedistilleerd worden. Ook kan er in de ketel een zak met kruiden en/of fruit aangebracht worden waar de alcoholdampen langs trekken wanneer ze verhit worden, om er zo smaak aan te onttrekken.

Een combinatie van verschillende methodes is ook mogelijk, en zorgt ervoor dat elk ingrediënt de behandeling krijgt die nodig is om het beoogde smaakresultaat te krijgen. Dit is echter zeer bewerkelijk en lastig om de juiste balans te vinden. Een kwaliteitslikeur laat zich dan ook makkelijk onderscheiden van de massaproducten die op basis van enkel (onnatuurlijke) extracten gemaakt worden.

Sommige likeuren worden nog gerijpt op eikenhouten vaten om extra diepte en complexiteit mee te geven aan het eindproduct.

 

Er dorst van gekregen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.