Welke Chocolade soorten zijn er?

Gepubliceerd op 20 maart 2023 om 18:00

Het zijn de drie bekendste chocoladesoorten: pure chocolade, melkchocolade en witte chocolade. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen deze soorten? En is witte chocolade eigenlijk wel echte chocola? En is er niet nog een vierde soort? Wij leggen het voor je uit.

Welke chocolade soorten zijn er?
Pure chocolade, melkchocolade en witte chocolade kennen we allemaal, maar wat zijn nou eigenlijk de ingrediënten van deze chocoladesoorten? Wanneer noemen we het pure chocolade en wanneer melkchocolade? En waar komt de ivoorkleur van witte chocolade vandaan? We nemen je mee langs de verschillende soorten.

 

1. Pure chocolade
Laten we beginnen met pure chocolade. Pure chocolade dankt zijn naam aan de echte pure cacaosmaak. Het mag pas pure chocola genoemd worden als het voor minstens 35% uit cacaobestandsdelen bestaat. Pure chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en geur- en smaakstoffen zoals vanille. De ingrediënten van pure chocolade zorgen voor de bittere smaak, waarbij geldt: hoe meer cacao en hoe minder suiker er wordt toegevoegd, hoe bitterder de chocola.

 

2. Melkchocolade
Melkchocolade wordt van cacaomassa, cacaoboter, gecondenseerde melk of melkpoeder en suiker gemaakt. Al deze ingrediënten zorgen voor de romige smaak die veel mensen erg lekker vinden. Ook melkchocolade moet een cacaogehalte van minstens 32% hebben, anders heet het officieel cacaofantasie.

 

3. Witte chocolade
Witte chocolade is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Er zijn mensen die vinden dat witte chocolade eigenlijk geen chocola genoemd mag worden. Dit komt omdat bij het verkrijgen van witte chocolade er, in tegenstelling tot pure en melkchocolade, alleen gebruik wordt gemaakt van cacaoboter en dus geen cacaopoeder. Cacaoboter is een vetstof die wordt gewonnen uit de cacaoboon. Deze vetstof zorgt voor de romige en zachte structuur van witte chocolade. Omdat cacaoboter een product van de cacaoboon is, zien veel mensen witte chocola toch als een echte chocoladesoort.

 

Waar wordt chocolade van gemaakt?
We zijn al kort ingegaan op de ingrediënten van chocolade. Om de verschillen te verduidelijken zetten we ze nog een keer voor je op een rij:

Pure chocolade: cacaopoeder, cacaoboter, suiker en eventueel geur- en smaakstoffen zoals vanille. Het moet voor minstens 35 procent uit pure cacaobestandsdelen bestaan.

Melkchocolade: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd. Het is wettelijk vastgelegd dat melkchocolade minimaal 32% droge cacaobestanddelen moet bevatten.

Witte chocolade: cacaoboter, melk of melkproducten en suikers. Vanille of vanille-aroma kan worden toegevoegd om de smaak extra te verfijnen. De aanduiding witte chocolade mag wettelijk gezien uitsluitend gebruikt worden voor witte chocolade met minimaal 20% cacaoboter, 1 % droge melkbestanddelen en 3,5% melkvet.

 

Wat is nu die vierde soort chocolade?

4. Ruby chocolade

Ruby chocolade is chocolade met een roze kleur en een bessensmaak. Zowel de kleur als de smaak komen van de gebruikte cacaobonen, niet van toegevoegde kleur- of smaakstoffen. Barry Callebaut lanceerde in 2017
roze chocolade na dertien jaar productontwikkeling. De Ruby chocolade is ontwikkeld in Frankrijk en Wieze in Oost-Vlaanderen. In januari 2018 lanceerde Nestlé zijn eerste roze chocoladeproduct in Japan en Zuid-Korea: de roze KitKat-reep is hier het vervolg van en het meest bekend bij de gemiddelde Nederlander. 
Hoewel de methode om roze chocolade te maken onbekend is, vermoeden chocoladekenners dat de chocolade gemaakt is van (vrijwel) ongefermenteerde cacaobonen, die van nature roodachtig roze van kleur kunnen zijn. Barry Callebaut beweert dat er geen sprake is van genetische manipulatie. Volgens de fabrikant is het de vierde "natuurlijke chocoladesoort" na melk-, donkere en witte chocolade. Cacaobonen komen uit Ivoorkust, Brazilië en Ecuador. De Amerikaanse Food and Drug Administration weigert het product echter als chocolade te erkennen. Ook de chocolade-industrie heeft zelf twijfels over de claim van de "vierde soort": de kleur is grotendeels te danken aan het raffinageproces, en "vierde soort" is een marketingterm die door de media wordt overgenomen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.