"3 weetjes over chocolade-Paaseieren die je nog niet wist!"

Gepubliceerd op 30 maart 2023 om 19:30

In de weken voor Pasen ontkom je er niet aan: chocolade-eitjes. Waarom eten we chocolade in de vorm van een ei? Hoe ontstond die traditie?

Of je nu houdt van chocolade-eieren of geverfde gekookte eieren als ontbijt, wij eten graag eieren tijdens Pasen. Maar waarom doen we het?

Op Paaszondag mocht je pas weer eieren eten

Het chocolade-ei is een variant van de reguliere paaseieren. Eieren geven, verven en kleuren met Pasen is een eeuwenoude traditie. Vlees en eieren mochten tijdens de vasten tussen Aswoensdag en Pasen niet gegeten worden. Daarom kleurden mensen de eieren die ze toen legden. En op Paaszondag mocht je eindelijk weer eieren eten.


Het chocolade-ei is een uitvinding uit de 18e eeuw

Het chocolade-ei is in de 18e eeuw uitgevonden door Parijse banketbakkers als luxe variant van die eieren. Eerst werd chocolade gemaakt in een echte eiervorm. Sommige bakkers en chocolatiers organiseerden wedstrijden om te zien wie het mooiste ei kon maken. Daardoor werden de chocolade-eieren steeds excentrieker. Nu is het  een gewoonte om met Pasen veel chocolade-eieren te eten.

Eieren zijn een symbool van vruchtbaarheid

Er zijn nog veel theorieën over de betekenis van de eieren. In veel (voorchristelijke) religies waren eieren al een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven (hetzelfde geldt voor het (paas)konijn). Het ei kan ook de opstanding van Christus symboliseren. Christelijk Pasen zou zich hebben vermengd met oudere lentegebruiken. Mogelijk zijn er eieren geofferd aan de godin Ostara. Maar er is ook veel onduidelijk over de vermenging van christelijk Pasen met vroegere heidense gebruiken. Het lijkt erop dat de Engelse (oosterse) en Duitse (osterne) namen van Pasen afkomstig zijn van de Germaanse lentegodin Ostara.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.